Bathroom Renovation

The bathroom was part of a complete renovation required to upgrade a 1940's wartime 1.5 story home. The intent was to increase the square footage of the home without adding to the footprint by re-claiming space in the basement. An existing laundry / utilities room and a dated micro-3-piece bath (see before photos) were replaced by this luxurious, calming bathroom complete with dimmable lights, heated floors, and dual shower with rain shower.

Plumbing was re-routed to the furnace room so that it could house the water heater and washer dryer more functionally. This created space for the custom shower to be squeezed in beside the window and exterior wall. Using materiality to drive the design, a high gloss blue wood grained plank size tile was selected for the floor and to extended up to create a feature wall for the shower. A second lighter porcelain tile, used for contrast, was installed in the shower but also extended behind the sink and toilet to protect the wall and frame out the basement window. This creates the illusion of space by minimizing transitions that can appear and feel busy and distracting.

Horizontal lines, a blue and warm grey colour scheme, crisp white vanity and toilet convey a calm, modern, and clean looking space. To increase natural light a frosted glass door was installed. The layout was designed for privacy, knowing in advance that a glass door would be used. This privacy wall between the door and the toilet was intended to define the toilet area as more of a throne room.

Final details included a stone pebble shower floor to complete the organic spa like feel providing an added texture that both looks and feels natural on the feet. This renovation added immense 'pride of place' to the homeowner increased the sale price of the home substantially when it sold 4 years later.

YEAR

2017

LOCATION

Kitchener, Ontario

CATEGORY

Residential

COLLABORATION

EagleView Construction

SHARE PROJECT
  • YEAR : 2017
  • LOCATION : Kitchener, Ontario
  • CATEGORY : Residential
  • DESIGNER :
  • COLLABORATION : EagleView Construction